Op elke lijst in MailingLijst kunnen contacten zich aanmelden. Elke lijst heeft dan ook een eigen aanmeldformulier. Dit aanmeldformulier kan je (eventueel met een beetje hulp van de webbouwer) eenvoudig koppelen aan je website. Contacten kunnen dan bijvoorbeeld hun naam en e-mailadres achter laten op je website en komen automatisch in MailingLijst terecht! Er zijn meerdere manieren om het formulier op je website te plaatsen, bijvoorbeeld via het MailingLijst formulier of via de MailingLijst API. Beide manieren komen hier aan bod.

Het MailingLijst formulier

Via Extra > Mailinglijsten kan je al je lijsten beheren, elke lijst heeft dus een eigen formulier. Per formulier kan je de vormgeving bepalen, de teksten aanpassen en aangeven welke velden gevraagd moeten worden aan de inschrijver. Als je een lijst aanklikt zie je direct het lijstnummer en een FORMULIER-button. Als je daarop klikt krijg je een voorbeeld van het formulier te zien en je hebt gelijk de URL van het formulier. Voorbeeld:
Verder zie je in de lijstdetails een aantal tabbladen die allemaal betrekking hebben op het formulier: – Info: algemene informatie over de lijst – Teksten: hier kan je alle teksten aanpassen (introtekst formulier, maar ook tekst van de optin-mail) – Vormgeving: bepaal hier de vormgeving van het aanmeldformulier – Lijstcodes: hier kan je aangeven of je rubrieken wilt tonen op het formulier – Formuliervelden: bepaal hier welke velden je allemaal wilt vragen op het formulier Ter inspiratie hieronder een mooi voorbeeld van het aanmeldformulier van MailingLijst klant Filmhuis Den Haag.
Je kan dus de URL gebruiken, maar er is ook een Javascript beschikbaar waarmee je het MailingLijst aanmeldformulier direct kunt aanroepen.

API

Naast inschrijvingen via een aanmeldformulier hebben we ook een MailingLijst API beschikbaar. Deze API is gemaakt voor webbouwers die inschrijvingen voor de digitale nieuwsbrief via een andere route dan het MailingLijst aanmeldformulier willen laten lopen. Je hebt dus zelf meer invloed op de inhoud en vorm. Voor het inrichten van de API is enige technische kennis vereist. Wij adviseren om dit door de webbouwer te laten doen. Indien gewenst kan EM-Cultuur hierin (uiteraard) ondersteunen.

Tip

Nadat een contact zich heeft aangemeld op je nieuwsbrief ontvangt het contact een optin-mail om zijn/haar inschrijving te bevestigen en daarna nog een welkomstmail. Zorg ervoor dat deze mails er goed uit zien waarmee je dus gelijk een goede eerste e-mail-indruk achterlaat!