Nieuwsbrieven en uitnodigingen spelen een belangrijke rol in de communicatie naar je contacten. Hoe zorg je ervoor dat deze e-mailcampagnes toegankelijk zijn voor iedereen? In dit artikel leggen we uit we waarom toegankelijkheid belangrijk is en hoe je dit kunt toepassen in je e-mailcampagnes volgens de richtlijnen van de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG).

Europese Toegankelijkheidswet

De Europese Toegankelijkheidswet gaat vanaf 28 juni 2025 van kracht en zal bepaalde bedrijven* verplichten om hun digitale communicatie aan consumenten (waaronder e-mailcampagnes) toegankelijk te maken. Deze wet is gebaseerd op de WCAG-richtlijnen, die zijn opgebouwd rond vier principes:

  1. Waarneembaar: Informatie en componenten moeten zo worden gepresenteerd dat ze waarneembaar zijn voor alle gebruikers, ook voor mensen met visuele beperkingen.
  2. Bedienbaar: Gebruikers moeten in staat zijn om de interface te bedienen, bijvoorbeeld met een toetsenbord of andere hulpmiddelen.
  3. Begrijpelijk: Inhoud en bedieningselementen moeten begrijpelijk zijn, met duidelijke taal en intuïtieve navigatie.
  4. Robuust: Content moet robuust genoeg zijn om betrouwbaar te worden geïnterpreteerd door verschillende hulpmiddelen, zoals screenreaders.

Het naleven van deze principes helpt niet alleen bij juridische compliance, maar zorgt er ook voor dat je communicatie inclusiever en effectiever wordt.

* M.u.v. B2B uitingen en uitingen van bedrijven met minder dan tien werknemers en/of een omzet kleiner dan twee miljoen euro per jaar.

Waarom is toegankelijkheid belangrijk?

Voor mensen met een beperking
Wist je dat een groot deel van de Nederlandse bevolking te maken heeft met beperkingen? Denk aan ongeveer 2,5 miljoen mensen met leesproblemen en zo’n 350.000 blinden en slechtzienden. Wanneer je e-mails niet toegankelijk zijn, sluit je onbedoeld een aanzienlijke groep potentiële ontvangers uit.

Toegankelijke e-mailcampagnes = meer bereik
Toegankelijkheid gaat niet alleen over inclusie, maar ook over effectiviteit. Door je e-mails helder en begrijpelijk te maken, verhoog je de leesbaarheid en daarmee de kans op conversie. Een duidelijke boodschap zorgt ervoor dat mensen sneller begrijpen wat je wilt communiceren en makkelijker tot actie overgaan.

Een verplichting?
Bovendien wordt toegankelijkheid steeds meer een vereiste. De Europese Toegankelijkheidswet komt eraan en zal veel bedrijven verplichten hun digitale communicatie toegankelijk te maken voor consumenten (B2C). In Nederland geldt voor overheidsinstanties en bepaalde bedrijven al de Wet digitale toegankelijkheid, die hen verplicht de WCAG-richtlijnen te volgen voor hun websites en e-mailcampagnes.

Hoe maak je toegankelijke e-mailcampagnes?

Hier zijn enkele praktische tips om je e-mailcampagnes toegankelijker te maken:

1. Gebruik ALT-teksten
Visueel beperkte mensen gebruiken screen-readers die afbeeldingen ‘voorlezen’. Geef elke afbeelding een duidelijke ALT-tekst die beschrijft wat erop staat, bijvoorbeeld: alt=”Glimlachende cabaretier”. MailingLijst voorziet in de mogelijkheid om al je afbeeldingen te voorzien van ALT-teksten.

2. Zorg voor voldoende contrast
Leesbaarheid begint met goed contrast tussen tekst en achtergrond. Gebruik een contrastchecker om ervoor te zorgen dat je ontwerp voldoet aan de WCAG-standaard.

3. Gebruik eenvoudige taal, leesbare lettergrootte en semantische HTML
– Eenvoudige taal: Schrijf op B1-niveau, dat door 80% van de bevolking begrepen wordt.
– Leesbare lettergrootte: Gebruik minimaal 16 pixels voor een goede leesbaarheid.
– HTML-tags: Gebruik tags zoals Gebruik tags zoals <h1>, <h2> en <p> om structuur aan te brengen. Screen-readers herkennen deze en gebruiken ze om de inhoud logisch te presenteren.

4. Gebruik beschrijvende linkteksten
Links zoals “klik hier” zijn onduidelijk voor screenreaders. Kies in plaats daarvan voor beschrijvende teksten zoals “Lees meer over onze voorstellingen” of “Bekijk onze brochure”.

5. Optimaliseer voor mobiel en dark mode
Meer dan 70% van de e-mails wordt geopend op mobiele apparaten. Zorg voor een responsive ontwerp dat goed werkt op kleine schermen. Test ook hoe je e-mail eruitziet in dark mode. Zorg voor voldoende contrast in donkere thema’s door niet automatisch witte tekst op een zwarte achtergrond te gebruiken.

6. Ga voor rust en consistentie
Mensen met mentale beperkingen of gevoeligheid voor prikkels hebben baat bij een rustige opmaak:

– Behapbare alinea’s: Zorg voor korte en overzichtelijke alinea’s.
– Rustige kleuren: Gebruik een rustig kleurenpalet zonder felle tinten.
– Consistentie: Plaats buttons en elementen op consistente plekken.

7. Extra tips voor toegankelijkheid
– Witruimte: Gebruik voldoende witruimte om chaos te voorkomen.
– Tekstversie: Voeg een tekstversie toe naast je HTML-e-mail (MailingLijst doet dit automatisch)
– Animaties: Vermijd knipperende beelden of geef een optie om deze uit te schakelen.

Conclusie

Maak van toegankelijke e-mails de norm! Door de WCAG-richtlijnen te volgen, creëer je heldere en inclusieve communicatie voor een breed publiek. Dit vergroot je impact en resultaten, en toont tegelijkertijd respect voor de diversiteit van je ontvangers. Begin vandaag nog met het optimaliseren van je e-mailcampagnes voor een betere gebruikerservaring voor iedereen.