AdresData logo

Festival overzicht 2019

1115 festivals verwachten dit jaar in totaal 19,5 miljoen bezoekers!

aantal festivals gestegen

Onlangs zijn 1275 festivals in Nederland en België geactualiseerd voor het culturele adressenbestand AdresData. Dit levert een schat aan informatie op die we graag met u delen in dit Festival Overzicht 2019. We hebben gekeken naar het aantal festivals en het aantal bezoekers per provincie. Dit jaar verwachten de 1115 festivals in Nederland in totaal 19,5 miljoen bezoekers. Vergeleken met vorig jaar zijn er dit jaar aanzienlijk meer festivals. Dit terwijl het aantal festivals de afgelopen jaren langzaam afnam. 

 

Aantal festivals

Ook meer bezoekers

We hebben gekeken naar het aantal festivals en het aantal bezoekers. Dit jaar verwachten de 1115 festivals in Nederland in totaal 19,5 miljoen bezoekers. Vergeleken met vorig jaar worden er dit jaar 1,3 miljoen meer bezoekers verwacht. Een verklaring hiervoor is dat er ook meer festivals zijn ten opzichte van de vorige jaren. Hierdoor worden er automatisch ook meer bezoekers verwacht. 

 

Festival bezoekers

Aantal festivals per maand

In het Festival Overzicht 2019 hebben we ook gekeken naar het aantal festivals en bezoekers per maand. Alle cijfers hebben we verwerkt in onderstaande grafiek. Met 145 festivals is juni de drukste maand. Ook augustus (138 festivals) en mei (133 festivals), zijn drukke maanden. De maand juli heeft opvallend minder festivals (110) dan de maanden naast zich. Vergeleken met de cijfers van vorig jaar, is vooral augustus in aantal festivals gestegen. Er zijn in augustus maar liefst 37 festivals bij gekomen.

Aantal festivals per maand
Spreiding van de festivals

Meer spreiding van festivals

Er is duidelijk meer spreiding van de festivals over de verschillende provincies te zien.  Nog steeds hebben Noord-Holland en Zuid-Holland de meeste festivals, maar provincies als Noord-Brabant en Gelderland komen in de buurt. Vergelijk hier het verschil met 2018!

Meer spreiding van festivals

We zien duidelijk meer spreiding van de festivals over de verschillende provincies. Nog steeds hebben Noord-Holland en Zuid-Holland de meeste festivals, maar provincies als Noord-Brabant en Gelderland komen in de buurt. Vergelijk hier het verschil met 2018!

23% STIJGing

In 2019  hebben we 23% meer festivals gevonden dan in het festival overzicht van 2018. In het filmpje is te zien dat het aantal festivals in Noord Brabant het meest gestegen is (34%).  Friesland (31%), Groningen (29%) en Flevoland (29%) volgen.

Festival overzicht 2019 in het nieuws!

Het Festival Overzicht 2019 is een aantal keer in het nieuws opgenomen! Lees bijvoorbeeld het artikel van RTL nieuws of het artikel van de Marketingtribune!

Steden top 10

Hieronder de top 10 van steden met de meeste festivals. Amsterdam is de stad met de meeste festivals (155). Er zit een gigantisch verschil van 107 festivals tussen de stad die op nummer 2 staat; Rotterdam (48 festivals). Wat verder zichtbaar is, is dat de overige top 10 uitsluitend uit grote steden bestaat. 

1. Amsterdam

Aantal festivals: 155

2. Rotterdam

Aantal festivals: 48

3. Den haag

Aantal festivals: 35

4. Utrecht

Aantal festivals: 31

5. Nijmegen

Aantal festivals: 23

6. Eindhoven

Aantal festivals: 21

7. Groningen

Aantal festivals: 19

8. Breda

Aantal festivals: 14

9. Leeuwarden

Aantal festivals: 14

10. Leiden

Aantal festivals: 14

Festivals per thema

We hebben de festivals ook gevraagd welke thema’s er vertegenwoordigd zijn. Ruim 18% biedt theater aan, maar wellicht niet verrassend, meer dan de helft (55%) van alle festivals is een muziekfestival.

Daarna komen de thema’s beeldende kunst, literair, dans en overig met ongeveer dezelfde percentages.

 • Muziek 55% 55%
 • Theater 18% 18%
 • Beeldende Kunst 7% 7%
 • Literair 6% 6%
 • Dans 5% 5%
 • Overig 9% 9%

Soorten muziekfestivals

Als we verder inzoomen op de muziekfestivals zien we dat maar liefst 89% zich concentreert op popmuziek, nog meer dan vorig jaar! Dat is inclusief dance, hip-hop, rock, blues, wereldmuziek etc. Het aantal klassiek- en jazz muziekfestivals is licht gedaald vergeleken met vorig jaar. 

 • Pop 89% 89%
 • Klassiek 6% 6%
 • Jazz 5% 5%

Omvang festivals

Ook hebben we in het Festival Overzicht 2019  gekeken naar de omvang van de festivals. De meeste festivals (31% van het totaal) in Nederland verwachten tussen de 1.000 en 5.000 bezoekers. Vergeleken met vorig jaar zijn deze percentages nauwelijks veranderd.

meer mannen in de festivalsector

We hebben dit jaar ook weer gekeken naar de verhouding man/vrouw binnen de festival sector. Het gaat hier om de mensen die werken in de verschillende functies van de festivals, en dus niet om de festival bezoekers. 65% van alle mensen werkzaam in de festival sector is man en 35% is vrouw.

%

man

%

vrouw

Directie

 • Man 76% 76%
 • Vrouw 24% 24%

Marketing & Communicatie

 • Man 45% 45%
 • Vrouw 55% 55%

Programmering

 • Man 73% 73%
 • Vrouw 27% 27%

De festivalsector wordt meer vertegenwoordigd door mannen dan de andere culturele sectoren. Zo is 52% van de medewerkers in de podiumsector man. In de museumsector is 54% van de medewerkers man. In de festivalsector is dit 65%. Dit scheelt dus in beide gevallen meer dan 10%! Bekijk het podium overzicht en het museum overzicht voor meer informatie. 

Alles op een rijtje

Hieronder nog even alle feiten op een rijtje van het Festival Overzicht 2019. 

19,5 miljoen bezoekers

Alle festivals samen verwachten dit jaar 19,5 bezoekers. Dit zijn 1,3 miljoen meer bezoekers dan vorig jaar. 

1115 festivals

Er zijn dit jaar 1115 Nederlandse festivals meegenomen in de telling, dat zijn bijna 300 meer festivals dan vorig jaar, 

Muziekfestivals

Ook dit jaar niet heel verrassend, maar meer dan de helft van alle festivals (55%) in Nederland is een muziekfestival, gevolgd door theaterfestivals (18%).

Meer spreiding

Er is duidelijk meer spreiding van de festivals over de provincies ten opzichte van vorig jaar. Noord-Brabant en Gelderland krijgen steeds meer festivals.

Juni is druk

Net als vorig jaar vinden de meeste festivals (148) in juni plaats. Augustus heeft er de meeste festivals bijgekregen. 

meer mannen in de festivalsector

Er zijn meer mannen dan vrouwen werkzaam in de festival sector, maar in de marketing functies werken meer vrouwen. 

ZELF OOK GEBRUIK MAKEN VAN FESTIVAL GEGEVENS?

AdresData is de meest complete en actuele culturele adressen-database met meer dan 9.000 organisaties en 16.000 contactpersonen.

Heb je behoefte aan de cijfers voor je eigen regio, of een uitwerking voor je eigen functie?  Of wil je de festival-adressen en contacten gebruiken voor je eigen marketing-acties?

Bestel dan nu een AdresData abonnement en je kunt een jaar lang onbeperkt adreslijsten downloaden.